Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, după ședința Cex PSD, referitor la anunțul mutării Ambasadei țării noastre la Ierusalim, că este necesară o discuție pe această temă în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și luată o decizie.
„Da, eu am văzut această analiză ( de la Ministerul Afacerilor Externe -n.r.). Mie nu mi s-a părut că e o analiză care să indice o variantă anume. E o analiză bună, dar nu are finalitatea pe care mi-o doream eu, într-un sens sau altul, dar subiectul mutării ambasadei e unu care trebuie finalizat de decidenții politici. Eu mi-am exprimat opinia, decizia nu e nici la mine, nici la președintele Senatului. În schimb, într-un timp rezonabil, în CSAT trebuie abordat acest subiect și luată o decizie. Doamna premier a exprimat un punct de vedere pe care ni l-am asumat și îl susține și Guvernul. Din punctul meu de vedere, Israelul are dreptul să decidă unde e capitala. Trebuie o discuție. Doar schimbul de replici nu ajută”, a declarat Liviu Dragnea, după ședința CEx, întrebat fiind de anunțul premierului Viorica Dăncilă de mutare a Ambasadei țării noastre de la Tel Aviv la Ierusalim.
Liderul PSD l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis pentru refuzul de a desemna un ambasador în Israel.
„Nu cred că s-a mai întâmplat în istoria noastră ca într-o țară cu care avem relații diplomatice să nu numim de doi ani de zile ambasadorul. Prezidențială a refuzat să trimită un om acolo. Poate cere această analiză. Și cu analiza primită și cu ea neprimită, președintele trebuie să genereze această discuție în CSAT. Nu dă răspuns la un subiect important, cum nu dă răspuns la multe alte subiecte, din păcate”, a completat Dragnea.
Întrebat ce câștigă România prin mutarea Ambasadei române la Ierusalim, președintele PSD a replicat: „România câștigă o relație specială cu Israelul. Sunt momente în istoria oricărei țări când are nevoie de sprijin. Noi avem relații foarte bune cu China, pentru că acum mulți, mulți ani România a fost cea printre care a recunoscut China. E un potențial foarte mare de dezvoltare între România și Israel. Sunt 500.000 de români care trăiesc acolo. Sunt foarte multe investiții care pot fi aduse de acolo. De asemenea, este dorința SUA. Ceea ce ne face cel mai rău e că această discuție nu se închide. Doar e deschisă și nu se închide”.
Reacția vine după ce prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat, duminică, aflată într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei „și în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Ulterior, șeful Executivului a declarat diminică seara, la un post TV, că anunțul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar o opinie personală, iar reacția președintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să o dezamăgească, pentru că ea a spus că trebuie îndeplinite procedurile constituționale. Premierul a mai precizat că în cazul în care șeful statului refuză relocarea ambasadei, va analiza toate posibilitățile, neexcluzând sesizarea Curții Constituționale.
Uniunea Europeană consideră Ierusalimul capitala comună a Israelului și a viitorului stat palestinian.